Alleen natuurlijk

Moeite met rustig ademhalen? Wat kan je er aan doen

Geplaatst op

Het lijkt simpel, even in- en uitademen. Zonder dat we er altijd van bewust zijn, doen we het toch dag in dag uit. Voor velen is het iets waar je niet over nadenkt maar voor sommige mensen is het niet altijd even makkelijk. Wat is hyperventilatie, aan welke symptomen kan je het herkennen en wat kan je er aan doen? Dat leg ik in onderstaande koppen uit.

Wat is hyperventilatie en hoe ontstaat het?

Een andere woord voor hyperventileren is een versnelde ademhaling. Bij het hyperventileren adem je sneller en dieper dan normaal. Normaal is de ademfrequentie ongeveer 10 keer per minuut. Tijdens een hyperventilatie kan dit zomaar 2 keer zo snel zijn, soms wel meer dan 20 keer per minuut. Het kan best beangstigend zijn omdat je het gevoel krijgt alsof je geen lucht meer krijgt. Hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door spanningen of stress, maar kan ook komen na bijvoorbeeld een grote inspanning, een panieksituatie of wanneer iemand zich op een grote hoogte bevindt.

Symptomen die veel voorkomen

Door de snelle en diepe ademhaling krijg je veel zuurstof binnen, waar tegelijkertijd CO2 uit het bloed verdwijnt. Er ontstaan klachten omdat de samenstelleng van het bloed veranderd. Bepaalde lichaamsdelen krijgen onvoldoende zuurstof omdat er minder zuurstof wordt vervoerd. Symptomen verschillen per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn: pijn op de borst, misselijkheid, tintelingen rond de mond en handen, duizeligheid en flauwvallen.

Wat voor actie moet je ondernemen om dit te verminderen

Het is goed om actie te ondernemen als je een van deze symptomen herkent en deze jou in het dagelijkse leven beperken. Logopedie kan hiervoor een oplossing bieden. Logopedie richt zicht namelijk op een ontspannen ademhaling en geeft handvaten hoe je bijvoorbeeld tijdens een aanval weer rustig kan worden. De logopedist laat je verschillende oefeningen zien. Deze zijn gericht op het bewust worden van de lage buik ademhaling en het gebruik van ademhaling tijdens het spreken. Vaak bouwt de therapie zich in stappen op.

Over ons

Check onze blogs waarin we je inspireren om gezonder te leven.

Contactgegevens

Via info @ alleennatuurlijk.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden