Geplaatst op
Ieder jaar groeit het aantal cosmetische ingrepen. Borstvergrotingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Dit gaat om zowel het vergroten van gezonde borsten als het herstellen van de borst na bijvoorbeeld borstkanker. Er zijn echter ook al jaren geluiden en vragen over de potentiële gevaren van dergelijke implantaten. Deze bezorgdheid wordt deels gevoed door verhalen van gescheurde implantaten en vullingen die opeens verwijderd moesten worden. In dit blog kijken we naar wat medische onderzoeken over de kwestie zeggen.
Kwaliteit van de protheses
Over het algemeen zijn de meeste borstprotheses gemaakt van siliconen, zowel de vulling als de ‘envelop’ waar de vulling inzit. Een van de grootste angsten is dat het materiaal scheurt, waardoor er vloeistof gaat lekken. Dit is inderdaad altijd een mogelijkheid. De meeste siliconen vullingen hebben een gemiddelde levensduur of houdbaarheid van 10 jaar. Daarna worden ze vatbaar voor scheuren en moeten ze eigenlijk vervangen worden. Nu is het zo dat er een aantal verschillende merken zijn voor de protheses, waarbij er een verschil in kwaliteit is. Kwalitatief mindere siliconen hebben een grotere kans op scheuringen. Overweeg je om een borstvergroting te nemen? Zorg dan dat je naar een goede, betrouwbare kliniek gaat met protheses die aantoonbaar van hoge kwaliteit zijn.
Gewrichtsproblemen en verschillende ziekten
Een tweede angst of vermoeden is dat mensen met siliconen vullingen eerder gewrichtsproblemen krijgen en dat de kans op auto-immuunziekten, bindweefselziekten en zelfs borstkanker groter is. De FDA, de Amerikaanse organisatie verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van voedsel en medicijnen, heeft onderzoek gedaan naar deze vermoedens. Zij vonden dat vrouwen met siliconen implantaten in sommige gevallen wel gewrichtsproblemen of een auto-immuunziekte kregen, maar dat deze problemen zich pas voordeden nadat de vulling gescheurd was.
Onzekerheid over causaal verband
Het is dus wel duidelijk dat er een correlatie is tussen mensen met siliconen implantaten en verschillende gezondheidsrisico’s, maar de vraag is of er ook daadwerkelijk een causaal verband te ontdekken is. Daar konden de onderzoekers op dit moment nog geen uitsluitsel over geven. Ze konden namelijk geen causaal ontdekken tussen het hebben van implantaten en een grotere kans op borstkanker en andere ziektes.